Att bli en läsare

DSC02940

Medan Rally & Resten lyssnar på saga sitter jag och formulerar texter till såväl småbarnspedagoger som föräldrar. Vad är syftet med projektet, vad vill vi åstadkomma? Varför vill vi möta era barn?

En del av det hela handlar naturligtvis om läsning. Vi vill att barnen ska få kliva in i böckernas värld och för en stund möta spännande och roliga äventyr. Men vi vill också visa att man med böckernas hjälp kan få stöd att fundera på utmaningar och svåra frågor som livet ibland bjuder på. Det är nämligen inte alldeles lätt att vara barn (eller vuxen) i dagens samhälle.

När man idag pratar om läsning poängteras att man i undervisningen strävar efter mer än läskunnighet, barnen ska rent konkret bli läsare. En skillnad som forskaren Pamela Schultz Nybacka (2005) förklarar på följande sätt:

Läsare: ”en person som självmant införlivar böcker och läsande i sitt liv.”

Om man utgående från den formuleringen och tanken försöker beskriva vart vi strävar med projektet och dess verksamhet kan man säga det så här: vi vill inspirera, locka och stöda barn och elever till att bli goda läsare, berättare och skribenter. 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s