Boktips

Vill du för och med barnen läsa om den stora utmaningen som ligger i att vara tillsammans? Inte kanske nödvändigtvis som vänner, men – tillsammans. På dagis, i skolan, i klubbar och …

Här samlar vi böcker kring temat och tar gärna emot tips från alla er!

Norin, Marie & Adbåge, Emma: Rally och Lyra och Limpa

Rally och Lyra är kompisar. Bästa kompisar. Jämt, jämt bästa kompisar. I ur och skur. Natt och dag. En onsdag börjar Limpa på Rallys och Lyras förskola…

Anrell, Lasse: Vi och dom andra

Siv och Jim är två tuffa mesar. De är blåmesar. De hänger gärna på kameliabalkongen med sina kompisar och käkar chips. Plötsligt slårvädret om. Det åskar och haglarförskräckligt. Och då vill lilafåglarna också söka skydd på balkongen, Siv tycker att det finns plats för dem alla. Men Jim säger bestämt nej! Han tycker lilafåglarna kan stanna på andra sidan avträdgården och ta skydd där borta under rabarberbladen.

Appelgren, Tove: Vesta-Linnéas svartaste tanke

Bergström, Gunilla: Vem räddar Alfons Åberg

Alfons har nyss flyttat. Han känner inte någon här. Mållgan är hans hemlige vän – osynlig och lydig, gör alltid som Alfons vill” Men vad hjälper en snäll och osynlig kompis när stora killar skräms?

Daywalt, Drew: Kritorna protesterar

En dag när Hugo ska rita får han sitt livs överraskning – hans kritor ärtrötta på att alltid färglägga samma gamla saker och har gått ut i strejk! Den röda kritan är trött på att alla brandbilar och jultomtar, den vita kritan känner sig utanför (den syns ju inte ens på pappret!) och den rosa tycker att Hugo kan rita några rosa cowboys då och då. Dessutom ärgula och orange kritan ovänner- hur ska detta sluta?

Lindenbaum, Pija: Jag älskar Manne

Tre killar kämpar om varandras uppmärksamhet i sandlådan

Lindenbaum, Pija: Pudlar och Pommes

Ullis, Ludde och Katta bor på ett bra ställe. Dom har en pool och potatis så det räcker. Men en dag ligger en bumling i poolen och trädgårdslandet har torkat. Med sin sista potatis i en glasburk tvingas dom ge sig ut på öppet hav för att hitta en ny plats. När dom till slut siktar land möts dom av tre hundar på stranden. Kan det här bli deras nya ställe? Får dom smaka på lite pommes frites?

Lindström, Eva: Jag rymmer

Ett får har fått nog och rymmer. Nu smyger hon omkring för att inte bli upptäckt. Men snart börjar hon tvivla på att någon alls har märkt att hon har rymt. lngen verkar ju leta… För att få lite fart på sina gamla fårkompisar så skickar hon ett vykort till dem och talar om att hon har rymt och var hon är någonstans. Det gör susen. De kommer och ber henne flytta tillbaka till hagen. Fast då vet hon inte om hon vill. Det är ganska skönt att vara rymling.

Rönn, Åsa och Michael: Pelle Svanslös, våga vara snäll

Maja Gräddnos fyller år och ska ha kalas. Hennes högsta önskan är att få en strömmingstårta från Biffens Deli, en med många gräddmöss på! Och det tänker Pelle Svanslös ge henne. Men Måns är inte bjuden, och han har en plan för att lägga tassarna på tårtan…

Thydell, Johanna: Det är en gris på dagis

Grisen står isin hage och tittar på barnen som leker långt därborta på dagis. Grisen är ensam, han vill också vara med. Han gräver och gräver och rätt var det är står han vid dagisets staket. Alla barnen blir överlyckliga. Men hur gömmer man en gris på dagis?

Unenge, Johan: Alla tittar på Alfred

Alfred tycker inte om när man tittar på honom. Varje gång någon gör det så krymper han en aning. Det vimlar av ögon överallt. Och Alfred blir bara mindre och mindre. ”Hur liten kan en pojke bli egentligen?” undrar hans föräldrar. Men en dag när Alfred är på kalas råkar han göra något så att alla skrattar. Då börjar han växa igen. Och växa. Och VÄXA! Men vad händer när man blir så stor att inga andra längre får plats?

Wirsén, Stina: Vem bestämmer?

Lilla nallen tycker en sak och stora en annan. Det blir bråk och tårar, men till slut reder de ut allt.